طبیعت گردی و گاهی هم شکار

من آرش کوهرو، از عاشقان طبیعت گردی هستم برا همینم اسم وبلاگم رو گذاشتیم کوه رو

طبیعت گردی و گاهی هم شکار

من آرش کوهرو، از عاشقان طبیعت گردی هستم برا همینم اسم وبلاگم رو گذاشتیم کوه رو

سوسن چلچراغ

گزارش پیمایش روستای بربن- داماش گیلان (دیدن سوسن چلچراغ)

با سلام خدمت همه طبیعت مردان و کوهنوردان

جمعه گذشته مورخ 27 خرداد ماه 1390 خورشیدی به اتفاق 19 نفر از دوستان به سرگروهی آقا بهزاد و راهنمایی یکی از عزیزان از روستای لوشان به هدف دیدن گل سوسن چلچراغ که فقط در دو نقطه از جهان می روید ، اولی استان گیلان روستای داماش و دومی جمهوری آذربایجان راهی استان گیلان شدیم. این گل با درازای  نزدیک به یک متر با نام بومی- ملی سوسن چلچراغ  از تیره لی لیوم (Lilium) با نام علمی Lilium ledebourii در ماه های خرداد و تیر گل می­دهد. از آنجا که شکوفه‌های این گل با رنگ سفید به صورت واژگون باز می‌شوند نام سوسن چلچراغی را به خود گرفته است. انتهای گلبرگهای آن پوشیده از دانه‌های برجسته و پرچم‌های بسیار بلند است.

در سال ۱۳۵۴ گیاه‌شناسی به نام لدربوری در بخش عمارلو (گیلان) روستای داماش موفق به شناسایی این گونه نادر شد و پس از آن سوسن چلچراغ کانون توجهات داخلی گردید. همچنین این گیاه در منطقه شمال دره شهرستان نمین استان اردبیل هم گزارش گردیده و هم اکنون از طرف محیط زیست جزو آثار ملی طبیعی استان اردبیل ثبت گردیده است. سوسن چلچراغ به دلیل این همه زیبایی و ارزش، از سال ۱۳۵۵ رسماً توسط سازمان حفاظت محیط زیست مورد حفاظت قرار گرفت و در فهرست آثار ملی طبیعی کشور ثبت شده است. سوسن چلچراغ هنوز هم به طور کامل توسط سازمان حفاظت محیط زیست گیلان نگهداری می‌شود و با توجه به نادر بودن این گل ملی و ثبت شده در فهرست میراث طبیعی، سازمان محیط زیست اطراف این زمین را حصار کشی کرده و از آنجا که این منطقه جزء مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست کشور است هرگونه بهره برداری از آن تنها با مجوز رسمی از دفتر وزارت و بازرسی سازمان محیط زیست کشور ممکن خواهد بود(منبع ویکیپدیا).

برنامه ما از ساعت 4:15 دقیقه بامداد روز آدینه از میدان نوبنیاد با حرکت مینی بوس آغاز می شود. مسیر طولانی است و پس از گذشتن از شهرهای کرج و قزوین(80 کیلومتری پس از قزوین) از دوراهی لوشان وارد لوشان می شویم و دوست عزیزمان که از محلی های لوشان است به ما می پیوندد. ساعت 7:40 لوشان را ترک کرده و ساعت 8:10 صبح در امامزاده محمد حنفیه (ع) پس از توقفی 50 دقیقه ای جهت صرف صبحانه و استراحت ساعت 9 به سمت روستای بربن (Bereben) به راه می افتیم. مسیر کوهستانی و بسیار زیبا است با افزایش ارتفاع و بالا رفتن از جاده درختهای سرو کوهی خودنمایی کرده که منظره بسیار جالبی را بوجود می آورد.

ساعت 10:10به روستای بربن با مختصات جغرافیایی N:36 43'59.2" و E:049 42' 33.3" با ارتفاع 1967 متر از سطح دریا می رسیم.  همگی از ماشین پیاده شده و مسیر داماش را پیش می گیریم. ماشین هم از جاده مستقیم بربن-داماش به سوی داماش راهی می گردد. البته مسیر ما هم از کنار جاده خواهد بود.

این روستا روستایی ییلاقی بوده و در فصل سرما خالی از سکنه است.

1-     روستای بربن

مسیر خود را از کنار جاده خاکی در پیش می گیریم. مسیر چمنزار و تپه ماهور است که پیمایش را ساده می کند. در مسیر گلهای شقایقی است که نسبت به گلهایی که تا حالا دیده بودم بسیار بزرگتر است. در بالای تپه ها وجود استخرهای مصنوعی که ظاهراً برای نگهداری آب برای دامها است صحنه های زیبایی را خلق می کند.

 


2- اعضای گروه


3- استخرهای بالای تپه ها

 

هوا در این روز آدینه صاف و آفتابی است ولی وضعیت کم کم در حال تغییر است بادهای شمالی به همراه خود مه به همراه دارند و نوید بخش روزی بسیار زیباست. دوری از هوای آلوده شهرهای بزرگ و بودن در این بهشت زمینی برای همه ما بسیار لذت بخش است.

 

4- ورود مه

 در مسیر کلبه های بسیار زیبای روستایی که ما غالباً در فیلمها و عکسها می بینیم وجود دارد که لذت این طبیعت گردی را بیش از پیش می کند.

5- کلبه

6- شقایق بزرگ (به دست کنار گل توجه کنید تا متوجه بزرگی گل بشوید)

7- کلبه

حدود ساعت 11 پس از پیمودن حدوداً سه و نیم کیلومتر جهت میانبر زدن جاده ماشین رو را ترک می کنیم و کمی به سمت شمال می رویم که با توجه به بیشتر شدن مه کار را کمی مشکل می کند و ساعت 11:45 پس از پیمایش 4120 متری در ارتفاع 2075 متری در

مختصات جغرافیایی N:36 44'27.0" و E:049 45' 21.1"

به بررسی مسیر از روی نقشه و مطالعات قبل از سفر از روی گوگل ارث می نماییم و مسیر تقریبی را پیدا می کنیم.

 

8- کوهنوردی در مه

 

در این مسیر تنوع گلها هوش از سرمان برده و همه مشغول عکاسی هستیم و به گم شدن کمتر فکر می کنیم. الان دیگه ساعت 12 شده و کمی هم مه رقیق شده و میشه تا حدود 100 متر را دید، صدای موتور سیکلت نشان از نزدیکی به جاده را دارد و پس از چند دقیقه به جاده می رسیم که کم تردد هم نیست.

پس از حرکت به موازات جاده در به دشتی مسطح می رسیم که در ارتفاع 1990 متری از سطح دریا با مختصات جغرافیایی N:36 44'50.7" و E:049 47' 09.0" قرار دارد، تا حالا 7770 متر راه اومدیم و برای صرف نهار از ساعت 13 الی 14 توقف می کنیم. جای نشستن ما نزدیک جاده هست و با توجه به نزدیکی به داماش افراد زیادی تردد دارند و در چند صد متری ما هم چند خانواده در طبیعت چادر زده اند. یکی از این رهگذران فردی محلی با قاطر است که پس از حال و احوال با بچه ها ما را ترک می کند.

 

9- گل

 

 

 

10- فرد محلی

 

 


11- درخت تنومند

 

خلاصه پس از استراحت و صرف نهار ساعت 14 مجدداً به راه افتادیم و ساعت 14:30 به سه راهیی می رسیم که مملو از جمعیت است و قصابی های زیادی هم مشغول به کارند. حالا دیگه مسیر را از جاده اصلی ادامه می دهیم و پس از پیمایش 11700 متری به روستای زیبای داماش می رسیم. این روستا در ارتفاع 1750 متری از سطح دریا با مختصات جغرافیایی N:36 45'15.2" و E:049 40' 32.5" واقع شده است. کارخانه آب معدنی داماش در ضلع غربی روستا واقع شده است.

وارد روستا می شویم و آدرس چشمه معروف داماش را از محلی ها می گیریم و پس از نوشیدن آب گوارا از چشمه و استراحتی کوتاه در ساعت 15 تا 15:25 به سمت هدف نهایی یعنی سوسن چلچراغ می رویم. که البته حیاط خانه ای در روستا با این گل زیبا روبرو می شویم که خستگی راه را از تنمان می زداید.

 

12- سوسن چلچراغ در حیاط خانه

 

بالاخره در ساعت 15:45 پس از پیمودن 13 کیلومتر در ارتفاع 1728 متری از سطح دریای آزاد در مختصات جغرافیایی N:36 45'45.6" و E:049 48' 10.6" چشمانمان به این گل زیبا در محدوده ای حفاظت شده که ماموران محیط زیست منطقه از آن نگهداری می کنند روشن می شود.


 

سوسن چلچراغ


 

 

 


A: روستای بربن، B: مسیر اشتباهی، C: نهار، D: 3 راهی داماش، E: کارخانه آب معدنی، F: چشمه داماش، G: گل سوسن چلچراغ

 

پس از گرفتن عکس سوار بر مینی بوس شده و راهی تهران می شویم. و ساعت 23:00 بالاخره این سفر به یاد ماندنی تمام می شود.

عکس ها از: آرش کوهرو و دوست عزیزمان آقای عظیمی

گزارش صعود به قله پهنه سار

سلام به همه کوهنوردان و طبیعت دوستان

در مورخ 15 خرداد سال 1390 خورشیدی برنامه صعود به قله پهنه سار از مسیر آبشار سنگان انجام شد.

برنامه از ساعت 6 صبح از روستای سنگان انجام شد. برای صعود به قله باید ابتدا از روستای سنگان خارج شد و از کنار امامزاده ای کوچک عبور کرد و از سمت راست اوامزاده از جاده ای خاکی که به تازگی ساخته شده است عبور کرد. پس از حدود 20 ذقیقه ای آبشار در سمت چاپ خودنمایی می کند و مب توان با جدا شدن از جاده از بینباغهای گیلاس مسیر را ادامه داد و به آبشار رسید. مسیر پاکوب داشته و مسیر راحتی می باشد. فقط در انتهای مسیر کمی شیب افزایش می یابد. که در ابتدای این مسیر درختی زیبا با سایه ای گسترده وجود دارد  که برای استراحتی کوتاه بسیار مناسب است.


این درخت گلهای سپید و زیبایی داشت که تصویری نزدیک را برای به اشتراک گذاشتن این حس زیبا برایتان می گذارم.



پس از چند دقیقه استراحت و زدن آبی خنک به صورت مسیر را به مقصد آبشار سنگان ادامه دادیم و ساعت 8 صبح یعنی پس از پیمودن 4 کیلومتر مسیر با آبشار رسیدیم.



پس از 10 دقیقه استراحت و نوشیدن آب گوارا تصمیم گرفتیم که صبحانه را در بالای آبشار صرف کنیم به همین جهت مسیر شمال شرقی را برای صعود با بالای آبشار مسیر را ادامه دادیم که پس از پیمایش 10 دقیقه ای به مسیر صخره ای رسیدیم و برای اینکه مسیر بهتری را پیدا کنیم کل منطقه را کاوش کردیم و حتی به سمت شرقی دره هم رفتیم و در نهایت با احتیاط مسیر صخره را انتخاب کردیم و با احتیاط پیمودیم و سپس در بالای آبشار با درست کردن چایی روی آتش صبحانه دلچسبی را صرف کردیم. ه مسیر صخره ای خیلی ما را معطل کرد و در حدود ساعت 9 برای صبحانه نشستیم و ساعت 10 کوهنوردی را مجدداً آغاز کردیم. در شکل زیر نقطه A آبشار، B صخره، C بالای آبشار.

 

سپس مسیر را از روی یال در مسیر شمالی ادامه دادیم و با رسیدن به نزدیکی یال مسیر را به صورت تراورس به سمت غرب از روی پاکوب عوش کردیم تا به گردنه کوچکی رسیدیم. این مسیر دارای شیب بوده و باید با احتیاط عبور کرد. در این مسیر یرچشمه آبشار به خوبی مشاهده شده و بسیار زیبا می باشد.


مسیر را به آرامی ادامه دادیم و پس از رسیدن به یال اصلی قله مسیر شیبدار و سنگی آغاز شد که این مسیر دارای پاکوبهای زیادی می باشد ولی بهترین مسیر در نزدیکی خط الراس می باشد.

قبل از یال آخر در جایی که هنوز برف بود نشستیم و کمی آب نوشیدیم و با تجدید قوا پس از بررسی منطقه با دوربین دو چشم و بهره بردن از زیبایی منطقه خیز آخر را برای زیر پا گذاشتن قله برداشتیم.




در مسیر صدای کبک گوش نواز بود و در برخی نقاط نیز کبکها در حال پرواز نیز مشاهده می شد. در نزدیکی قله پرنده ای زیبا را دیدیم که اسمش را نمی دانم و اگر از خوانندگان کسی می داند رهنمایی کند ( قابل توجه خانم مهندس یوسفی)


خلاصه ساعت 13:30 به قله رسیدیم. ضمناً نریسده به قله دو نفر که دو مرد کوهنورد میانسال را دیدیم و حدود 15 دقیقه ای با هم به صحبت پرداختیم.

همان چهار نفری که از ابتدا شروع کرده بودیم در نهایت به اتفاق پا به قله 3374 متری پهنه سار گذاشتیم. کل مسیر پیمایش 8230 متر می باشد. رساتی یادم رفت بگویم که ما این مسیر را 4 نفری به اتفاق خودم (آرش کوهرو، همنورد، مهدی کی بریم و آقا بیژن) شروع کردیم.

پس از گرفتم چند عکس و استراحت و خوردن میوه  ساعت 14 مسیر برگشت را در پیش گرفتیم.


مسیر ما در نهایت در ساعت 18 در سنگان با پیمایش کلی 17 کیلومتری به پایان رسید. لازم بذکر است که در پایان ترافیک خستگی ما را دو چندان کرد و ساعت 21 به شهران رسیدیم.

در زیر نقشه های پیمایش منطبق بر نقشه گوگل و توپوگرافی قابل مشاهده است.




مشخصات منطقه:

سنگان:

ارتفاع 2033 متر از سطح دریا، 

N: 35 52'22.4      E: 051 14''11.7

آبشار سنگان

ارتفاع 2540 متر از سطح دریا، 

N: 35 53'44.6      E: 051 12''20.4

صخره پس از آبشار سنگان

ارتفاع 2622 متر از سطح دریا، 

N: 35 53'52.1      E: 051 12''25.2

بالای آبشار سنگان

ارتفاع 2632 متر از سطح دریا، 

N: 35 53'48.0      E: 051 12''20.9

 گردنه

ارتفاع 3193 متر از سطح دریا، 

N: 35 53'48.5      E: 051 11''32.8

قله پهنه سار

ارتفاع 3373 متر از سطح دریا، 

N: 35 53'21.2      E: 051 11''08.5

صعود به قله پهنه حصار

درود بر ایرانیان راستین

این هفته قراره بریم قله پهنه حصار اونم از مسیر سنگان-آبشار سنگان-قله

در مورد ارتفاع این قله چند جا روایات مختلف دیدم که ظاهراً 3200-3400 متر است.

برنامه هم حدود 100 دقیقه از روستا تا آبشار با استراحت 45 دقیقه ای و سپس یک صعود 180 دقیقه ای از آبشار تا قله هست. می تونید برنامه صعود ما رو به آبشار سنگون در اولین پست این وبلاگ ببینید.

البته خودم تا حالا این مسیر را نرفتم و به خواست ایزد منان پس از بازگشت گزارش مفصلی را خواهم داد.

زمان شروع 5 صبح از روستای سنگان تا به گرمای آفتاب خرداد ماه گرفتار نشیم. با پیش بینی های ما کل برنامه 11 خواهد بود که کوهنورد باید آمادگی خوبی را داشته باشه.

به امید دیدار شما همنورد عزیز